2008. február 16., szombat

Yogyakarta 1

Erkezes


"Full" ez a felirat fogadott a Viki altal ajanlott szallasnal. A tulaj, aki kint ult es tenyleg kedves, ajanlott egy masik helyet egy ejszakara, ugyanis holnap lesz szabad szobaja. Hm ... A "Part" c. filmbol az a szallas jutott az eszembe, ahol az orult fazon vegul ongyilkos lesz. Errol ennyit.


Egy nap a varosban

Reggel atkoltoztem a masik szallasra. Ez is "home stay" kategoria, de legalabb jol nez ki es baromi olcso, 4 USD egy ejszaka. A pottyantos WC csak egy egzotikus adalek. Hasonlithatnam a havannai maszek szallasra, de ez itt nagy uzem. Ket szint, egy csomo szoba.

Kipakolas, irany a varos.

Kraton (Palota)

Valamikor Indonezia szamos szultansagbol allt (a Masodik Vilaghaboru ota fuggetlen koztarsasag) es a szultanoknak palotaik is voltak. Itt ez az egyik latvanyossag - gyalogtav a szallastol. Meg most is lakja a szultan (amolyan vegrehajto hatalom nelkuli tekintelykent), de egy reszet latogathatova tette. Olcso belepo, kedves - ingyenes -idegenvezeto. Kis jattot is megerdemel.

Az elotte levo teren nepunnepely - rinden evben egy honapon at. Olyan, mint egy piac, kiallitas, bucsu egyben.

Utkozben kirajzolodik Yogyakarta del-kelet azsiai hangulata. Mint kiderul, a bevasarlo utcahoz kozel lakom. Hasonloan mas kornyekbeli nagyvarosokhoz, a puccos plazakat az utcai arusok veszik korul. Nagyok a kulonbsegek.


A palota mogott van valami vizipalota is. Elotte meg megnezek az idegenvezeto altal ajanlott batikos galeriat (ez itt nemzeti ertek, hagyomany), amit a kormany tamogat (fix arak, kezi munka). Szep dolgok vannak, hagyomanyos es modern motivumok. Kaja utan vissza a vizipalotahoz.

Hozzam csapodik egy oreg, magyaraz turheto angolsaggal. Ez nem jelent altalaban jot. Itt egyebkent sokan magyaraznak valamit, de nem eroszakosak es szamos esetben nem is akarnak semmit. Ez talan nem ez a tipus. Valamiert hagyom. Erdekes utcakon at haladunk. Idonkent van valami jelzes, de nem sok. Menet kozben kiderul, hogy a vizipalota mar zarva. Mi azert megnezzuk - hatulrol felmaszva valami falra. Vagyunk mar nehanyan ott hasonlo alkalmi idegenvezetovel.

Visszafele egy rovid alaguton at vezet az ut. Gyerekek kerik (!), hogy fotozzam le oket, majd nezik a kepet az LCD-n. Ezt kesobb mashol is tapasztalom. Helyi egyetemistak (gepeszmernok hallgatok) velem fenykepezkednek. (Vegulis az egzotikum is viszonylagos.)


Megallunk egy babfigura keszitonel, magyarazzak, hogy keszul a hindu figura bivaly borrbol metszve, festve. Pepecs kezimunka, de nagyon szep. No sales push. Az oreg beszelget. Rovid megallo egy batikosnal. Itt sincs nyomas. Lassan visszaerunk utunk elejere.

Kap az oreg egy kis helyi penzt. Egy kerese van: magyar penz - otszazas a legkisebb, megerdemli. Talan megis lehet uzletet alapozni a vevo "arazta" fizetsegre.

Meg megnezem a maileket. HotSpot is van, de nem jon ossze - senki nem ert hozza. Masnapra foglalok egy turat. Indulas 5-kor.





Nincsenek megjegyzések: