2008. február 19., kedd

Jakarta 1

Reggel veszek jegyet es haromra mar a jakartai szallodaban vagyok. Bar a foglalasomat toroltek (a kartya problema miatt, errol majd reszletesen mas alkalommal), talan jobb aron kapok szobat, mint az eredeti foglalas.

A delutan elmegy egy kis informacio szerzessel, a kornyekkel, bloggal, uszassal.

Masnap elindultam varosnezesre. A tervem elbuszozni a regi holland (itt ok voltak a gyarmatositok) varosreszbe (eszembejut az intelem, hogy taxival kell menni, de bevallalom a buszozast). Van Jakartaban harom olyan utvonal, ahol un. Transjakarta jaratok kozlekednek. Olyasmi, mint a villamos - sin nelkul, a metro alagut nelkul. Miutan az uton elzart savban megy - ahol lehet - egy specialis busz, gyors. Megalloi elzartak. Egy utazas 1/3 USD.

A regi varoskozponthoz kozel a vegallomas. A volt holland kormanyzosag epulete ma Jakarta torteneti muzeum. Az emelet tele regi butorokkal. A foldszint mar erdekesebb. Tenyleg a varos torteneterol szol a kiallitas. A pinceben borton volt (csak itt lehet fenykepezni). A teren szemben a tortenelmi Batavia Kavehaz. Tenyleg van stilusa es hangulata is. Kepek a falon. Vaclav Havel, dedikalva, es sok-sok ..., meglepetesre "Az Uniqum" is ott diszeleg.


Tovabb indulok a kikoto fele - terkep utan szabadon. A terkepeken nincs feltuntetve, hogy milyen az utca gazdasagi helyzete. Kifogok egy nyomor tipusut. Ma nincs tomeg az utak menten mivel vasarnap van. Felettem megy el a fizetos gyorsforgalmi ut. Par meterrel alatta pedig ilyen a latvany. Aterek, tulelem.

A regi erodben tengereszeti muzeum. Benezek, az udvar szep, de a muzeumot kihagyom - ami latszik belole, valahogy nem biztato. A part fele indulok. A kikotot ma is hasznaljak, igy nem csoda, hogy tele az utca arusokkal. Kisebb "tenger" elottem. Bar a helyiek atgazolnak rajta, en inkabb kihagyom. A viz mellett a buz is hatalmas. Vissza indulok egy masik uton.

Kavezo van jelolve a terkepen. Tenyleg. Egy volt raktarban, szepen helyre allitva, takaros belso udvar, fenykepezkedo gyerekek, beszelgeto fonok, finom forrazott kave. Keves a vendeg. - mondja. Taxival jottem? - kerdezi. Setaltam. - mondon. Ezen csodalkozik. Elindulok. Ez lehetett annak idejen a foutca. Tobbsegeben az epuletek a gyarmati idoket idezik, kozepen olyan valaha volt hollandos csatorna. Talan 5-10 ev mulva helyreallitva varjak ezek az epuletek majd a turistakat.

Egy-ket muzeumot kihagyok (keramiak, batikolt izek). Museum Bank Mandiri (ez most is egy bank neve itt). Benezek, nem hagy nyugodni a kivancsisag, mi lehet ez (sehol nem volt rola szo). Orok (azok egyebkent is mindenhol boven vannak, altalaban kedves, mosolygos emberek, egyenruhakban, mindenfele jelzesekkel). Szokasos: kedvesek, de nem ertik a kerdesemet, belepo 1/5 USD, fizetek. Az egyik kiseromul szegodik - ez sem szokatlan. Az epulet 1920-as evekbol van, bankhaznak epult, az is volt, a bank kesobb muzeumot csinalt belole, megpedig igenyeset.

Megnezheto minden, az ugyfelter, elnoki szoba, targyalo, bankuzem eszkozei (koztuk olyan szamlazashoz hasznalhato dolgok is). Pancelterem. A legfelso, negyedik emeleten fiatal fotosok kiallitasa. Megnezem. Van olyan foto, amilyet en is keszitettem.

A belso udvaron satrak, szinpad, zene - iskolak zenei fesztivalja. Lenezek. Batran veszek valami fankocska felet. Finom. Kifele jovok ra, hogy ide is lett volna belepo, de en - veletlenul valami szolgalati lejaron jottem le. Erdekes hely.

Nincsenek megjegyzések: