2008. február 26., kedd

Emberek 1

Az egyik kommentarra reagalnek ezzel az osszeallitassal, miszerint irnek a benyomasaimrol az emberekrol. Termeszetesen ezek szuk minta alapjan tett eszrevetelek es igen szubjektivek is. Lassuk!

Ausztralia

Kedvesek a helybeliek. De kik is azok? Angolok, mas europaiak es del-kelet azsiaiak. Angolul mindenki jol beszel es formalis (uzlet, szolgaltatas, stb.) illetve magan viszonylatban is nyitottak, kedvesek, segitokeszek - egy bizonyos hatarig, amugy angolosan. Persze - hasonloan mas nyugati kulturakhoz - itt is leteznek devians szubkulturak: punkok, csovesek, oltonyos fontoskak, stb.
No es az aboriginal oslakosok. Oket Melbourne utcain nem latni. A holgy, aki nekunk udvozlo beszedet mondott sem volt lathatoan oslakos - ha az utcan latom, "feher ember - valami beutessel" kategoriaba kerul. Maguk az oslakosok leginkabb a feketekhez hasonlitanak es a sivatagi teruleteken talalkoztunk veluk korabbi latogatasaim soran. Az oslakosok sokkal inkabb muveszetukon keresztul vannak jelen Melbourne-ben.

Osszefoglaloan erre lehet mondani, hogy majdnem olyan, mint otthon. Itt ket arc epp valami utcai eloadast kovet tekintetevel.


Indonezia - Bali

Balin a tobbseg hindu vallasu, ami egy isteni ero szamos istensegben valo megnyilvanulasat jelenti, es ezeb isteneik reszere rendszeresen ajandekokat kell felajanlani – hituk szerint. Rendszeresen, azaz naponta a haz es/vagy uzlet elott. Kis kosarkaban szines viragok, keves elelem, stb. Sokszor csak a foldre (jardara, mint a kepen) elhelyezve, de kulon ipar van a kis aldozati helyek gyartasara es forgalmazasara, mely a kertben kerul felallitasra.


Utmenti parkoloban is arulnak - es a helyiek meg is veszik, a soforom is tobbszor igy tett - ilyen kis hasznalatra kesz kosarkat (felkerulhet a muszerfalra - mint a kepen -, vagy a motorhaz teto es a szelvedo koze), hozza par szem rizs, amit a homlokra, vagy a szegycsont fole lehet ragasztani es viragok a ful moge vagy kituzobe. Szerencses utunk lesz - es tenyleg.

Az emberek kedvesek, mosolygosak, nyitottnak tunnek. Tunnek, mert az angoljuk altalaban amolyan azsiai (egyszeru, bar szerintem a pragmatikus jobb jelzo) angol, ami elegge beszukiti a kommunikacios csatornat (tartalom, arnyalatok). Vannak udito kivetelek, mint pl. a buvar oktatom, akivel lehetett sokmindenrol beszelgetni es viccelodni (maga is igen vidam alak). Igazabol nehez megmondani, hogy altalaban kozelebbrol milyenek is. Ahhoz kozelebb kellene kerulni hozzajuk.
Kedvelik, ha foglalkozunk veluk, szivesen pozolnak fotokhoz vagy fotozkodnak velunk.




A kepen kisfiu iskola utan egy thai faluban. Orult a fotonak, megnezte, tetszett neki, integetett (es semmit nem akart eladni).



Az angolt jobban beszelo, uzleti eletben aktivak (pl: etterem, galeria tulajdonos) szivesen elbeszelget vendegeivel.





Indonezia - Jawa

Az emberek tobbsege itt muzulman, nincsenek jelen a Balin megszokott kis kosarkak es kicsit tavolsagtartobbak. Azonban nem hord minden no fejkendot (eleg nagy a valtozatossag ebben a tekintetben). A fotozkodas kerdeseben sem olyan egyseges a kep, bar a fiuk Yogyakartaban orultek ennek a kepnek.

Azonban az aruk/szolgaltatasok kinalgatasa Indoneziaban nem tul eroszakos, kiveve nehany turista latvanyossag kornyeket, ahol a mozgo arusok - nem tul valtozatos szokinccsel kinalva portekajukat - hosszabb idore is nem kivant kiserodde valhatnak. Sajnos idonkent gyerekekre bizzak e feladatot.

Szingapur

Egy igen vegyes tarsadalom (kinai, indiai, malaj, europai, amerikai emberek) a jol beszelt angol nyelv kore szervezve, jol (tul?) szabalyozva. Azonban a fontosabb informaciok (pl: metron) irasban es hangban is negy nyelven (angol, kinai, hindi, malaj vagy indonez - ami allitolag 90%-ban hasonlo - nem tudom melyik volt a feliratokon) rendelkezesre allnak.






A kepek a metrobol valok. Ilyen apro eligazitasbol kijut boven. De legalabb tudod, hogy mi a dolgod. A feher tabla ertelemezeset mindenkire rabizom, mindenesetre elgondolkodtato ...






Itt a turista nem "szam". A viszonyokra talan az ausztraliai leiras illik a legjobban - bar itt szerintebb minden meg formalisabb, uzletiesebb.

Ime a nagy rohanas ket uzlet (plaza) kozott az Orchard Rd-on. Biztos volt miert rohanni ...


Thaifold - helyiek

A thai emberek altalaban buddhistak es nagyon baratsagosak, de nem nyomulosak. A thai emberek altalaban buszke emberek. Egy olyan orszag polgarai, amelynek bolcs kiralyai sokat tanultak az angoloktol, de soha nem hagytak orszagukat gyarmatositani (!). Nem szabad a buszkeseguket megserteni es erdemes udvariassagukat viszonozni. Azsiai angolt beszelik, ami itt is a kommunikacios csatorna beszukulesevel jar.

Meg kell emliteni egy igen sajatos gyakorlatot, amit mas orszagokban is lehet tapasztalni (pl: Indonezia, Malajzia, Kambodzsa, Laosz). Tortenetesen a szuk kommunikacios csatorna es a segiteni akaras vagy a nem "nem"-et mondasra torekves, - masok szerint - az "arc elvesztesenek" elkerulese miatt sokszor olyan informaciot kaphatsz, ami nem helytallo. Ez leginkabb ugy tortenik, hogy az ertetlenkedest azzal akarod megoldani, hogy felteszel egy igen-nem kerdest, kapsz egy "igenlo" valaszt, ami persze boldogga tesz mindkettotoket (ot, mert "igen"-t mondhatot, teged azert, mert megterulni latod a nyelvi kuzdelembe fektetett energiadat). Teged persze csak addig, amig rajossz magad okozta tevedesedre. Aztan ovatosabba valsz - ha meg kepes vagy a tanulasra.

Thaifold - idegenek

Pattayan igen nagy szamban elnek idegenek allandoan vagy az ev egy par honapjat itt toltve, nem emlitve a turistak tomegeit. En is egy apartmanhazban lakom most (18 emelet, emeletenkent kb 20 lakas, az epulet mellett medence - lasd a kepen, a foldszinten szolgaltatasok, az egesz zart teruleten). A tulajok, berlok tobbsegeben kulfoldiek. A medencenel mar elso nap nepesebb magyar tarsasag hangjait (is) hallottam.

Thaifoldrol azt is tudni kell, hogy sexualis ertelemben is igen tolerans, szabadelvu orszag (ami jo). E hazban is latni szamos urat thai baratjaval, baratnojevel (szabadon valasztott), amit itt egyaltalan nem titkolnak. Nemelyikre “rahuzva” egy oltonyt - elkepzelem oket otthoni kornyezetukben -, elitelve minden itt termeszetesnek tekintetthez hasonlo devianciat. Itt azonban megfer egymassal mindenki, akar egy tarsasagban is.

Pattayan az europaiak atlag eletkora igen magas az otthoni atlaghoz kepest, ugyanis itt jol el lehet "nyomorogni" az otthoni nyugdijbol (nem feltetlenul a magyarra gondolok). Ugyhogy szamos idosebb unionk lanya-fia mulatja itt (veg)napjait.

Erdekes lenne nehany arcot lencsevegre kapni, de ez itt nem tunik kockazatmentes otletnek.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Erdekes! Jok a kepek. Koszi.
Pozdrawiam- PANKy